Posted on

De wonderen der wetenschap! 7 Redenen om Museum Boerhaave in Leiden te bezoeken

7 Interessante redenen om een van de beste musea in Leiden te bezoeken; Rijksmuseum Boerhaave

Als je in Leiden bent of van plan bent deze charmante stad te bezoeken, is er een spannend museum, Rijksmuseum Boerhaave, dat je niet mag missen. Het draait allemaal om wetenschap en de geschiedenis daarvan in Nederland.

Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie omspant, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een boeiend inzicht in de wereld van de wetenschap; de belangrijke ontdekkingen en onderzoekers erachter en hun invloed op de wereld van vandaag.

Hier zijn 7 redenen waarom je niet op de bank moet blijven zitten, maar erop uit moet gaan om de wonderen van dit Boerhaave museum https://znaki.fm/nl/places/boerhaave-museum/ te ontdekken.

#1 Ontdek het Anatomisch Theater:

Voor je eerste stop is er een handige introductievideo van 5 minuten, zowel in het Engels als in het Nederlands. Je stapt een parlementachtige kamer binnen, zet je koptelefoon op en kijkt hoe de magie zich ontvouwt. Deze video helpt je een idee te krijgen van het museum en leidt je door de vijf eeuwen wetenschap en geschiedenis waar dit museum om draait. Het laat zien hoe elke ontdekking leidde tot een nieuwe vraag en een nieuwe openbaring, en hoe we uit deze processen zijn gegroeid en hoe alles met elkaar samenhangt.

De productie bestaat uit de geschiedenis van de anatomie en het hoe en waarom wetenschappers destijds dode lichamen wilden verscheuren om de menselijke biologie te ontdekken (maak je geen zorgen, het is geschikt voor de kleintjes). Het laat zien hoe in zo’n ruimte 400 jaar geleden lichaamsexperimenten begonnen op de lichamen die ‘aan de wetenschap waren overgelaten’ (oude mensenlichamen en criminelen). Het was meer dan alleen het ontdekken van organen en hun functies. Wetenschappers van toen wilden de geheimen van hun ‘maker’ ontdekken, met andere woorden: wie we zijn en wat ons doel is.

Deze videoproductie heeft ook een aantal uitstekende muurprojecties, dus leun achterover en geniet van het hele theater dat barst van de kleurrijke scènes!

#2 Leer meer over Herman Boerhaave – De toonaangevende Nederlandse wetenschapper van zijn tijd:

Er is een interessante tijdelijke tentoonstelling van Herman Boerhaave tot 1 september 2019. Het museum is naar hem vernoemd omdat hij in zijn tijd een van de toonaangevende wetenschappers in Europa was. Hij was een expert op vele gebieden, waaronder natuurkunde, plantkunde, scheikunde, het menselijk lichaam en onderzoek in het algemeen. Een multipotentialist op zijn best, vind je niet?

Hij was een vooraanstaand docent aan de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus Botanicus (de botanische tuin in Leiden, en als het lente wordt zullen we daar een artikel over schrijven, want het is een prachtige plek).

De tentoonstelling draait om essentiële momenten in Hermans carrière. Bijvoorbeeld hoe zijn werk in de botanische tuin heeft bijgedragen aan het binnenbrengen van veel nieuwe planten en exotische zaden in West-Europa.

Er is een archiefboek met een lijst van al die planten en zaden waarin hij uitweidt over wanneer ze naar Leiden kwamen en wie ze ontving; misschien een beetje nerdy, maar het is echt iets om te zien dat zulke opmerkelijke wetenschappelijke vaardigheden meer dan 400 jaar geleden goed gedocumenteerd zijn!

Je kunt ook zien hoe Herman samenwerkte met veel buitenlandse wetenschappers en lid was van veel internationale wetenschappelijke genootschappen, wat er nog meer toe bijdroeg dat hij beroemd werd.

Leuk weetje: Herman Boerhaave heeft zelf niets uitgevonden. Dat had je niet verwacht toch! Maar hij was briljant omdat hij het complete overzicht van de wetenschap kon bevatten en dat moeiteloos en praktisch kon vertalen naar zijn studenten. In de tentoonstelling zie je brieven en handtekeningen van zijn studenten en waar ze vandaan kwamen. Er was een massale internationale groep studenten uit de hele wereld, waaronder Rusland, Engeland en de Verenigde Staten, die Boerhaave volgden.

Interessant genoeg legt de tentoonstelling ook het privéleven van Boerhaave bloot. Je kunt hier een replica van zijn luit, zijn originele wandelstok en portretten zien. Een van de meest intrigerende werken op de tentoonstelling is het intieme familieportret van Herman Boerhaave met zijn dochter en vrouw, gemaakt door de beroemde Nederlandse schilder Aert de Gelder. Dit portret is lange tijd niet voor het oog van het publiek geweest en is nu schoongemaakt en gerestaureerd in al zijn oorspronkelijke glorie. Zorg dus dat dit op je toplijstje komt om te zien. Het is een schoonheid.

#3 Maak kennis met De Gouden Eeuw:

De Gouden Eeuw tentoonstelling is een lichtgevende en inspirerende attractie van het Rijksmuseum Boerhaave. In de Gouden Eeuw van de Nederlanders draaide alles om nieuwe ideeën over hemel en aarde en over de overweldigende kennisexplosie in het zeventiende-eeuwse Nederland.

Hier zie je meesterwerken zoals de tekeningen van Maria Sibylla Merian, kaarten van Blaeu, de microscoop van Antonie van Leeuwenhoek en (het mooiste stuk naar mijn mening) het oudste heliocentrische planetarium ter wereld!

Ten eerste is het echt vermakelijk om de werken van Antonie van Leeuwenhoek te leren kennen. Wist je dat hij geen arts of wetenschapper was? Hij zat in de textiel- en stoffenhandel, maar had een amateuristische interesse in microscopie. Hij maakte er dus een die beter was dan alles wat er toen bestond! (De winkel van het museum heeft ook een replica van zijn microscoop, zodat je die als souvenir of cadeau kunt kopen).

#4 Nieuwsgierig worden in De Nieuwe Tijd

Je kunt je ook onderdompelen in een heel ander tijdperk – de late 19e eeuw tot nu. Dit deel van het museum is gewijd aan de Nobelprijswinnaars van de wetenschap. Hier kun je meer te weten komen over de eerste computers, technische ontdekkingen en vooral de ‘helium liquefactor’, het apparaat waarin helium voor het eerst vloeibaar werd gemaakt. Tijdens experimenten werd gezegd dat de bodem van dit apparaat de koudste plek op aarde was!

#5 Veel plezier op het Schateiland:

Dit deel van het museum, dat in het Nederlands “Schateiland” wordt genoemd, haalt het kind in je naar boven. Ook leuk om met je kinderen te spelen. Hier ga je zelf als een echte wetenschapper te werk en ontdek je wat een echte chirurg in zijn kast had liggen – zoals een amputatiezaag. Je vindt vreemde dieren en planten en doet onderweg allerlei experimenten. Je kunt ook proberen de weg te vinden met behulp van de sterren en de zon! Bedankt GPS, volgende.

#6 Speel alle interactieve spelletjes:

In het hele museum zijn er interactieve spellen en schermen die erg vermakelijk zijn, en ja, dat kan ook deel uitmaken van de leerervaring. Van Pacman tot het bouwen van je eigen dam; kinderen en volwassenen kunnen zich helemaal uitleven. Wij in ieder geval wel!

#7 Krijg de kans om Leiden te bezoeken:

Heb je nog een reden nodig om het Rijksmuseum Boerhaave te bezoeken? Wat dacht je ervan dat het je ook de kans geeft om de prachtige en charmante stad Leiden te bezoeken!

Als je er nog niet eerder bent geweest, dan is dit je kans om niet alleen Leiden te bezoeken, maar ook om de musea te bekijken terwijl je hier bent. Zoals het Rijksmuseum van Oudheden en het Museum Volkenkunde.